El Consell reprèn les visites guiades al Llatzaret

El Consell de Menorca, a través de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, reprèn aquest mes les visites guiades al Llatzeret, una iniciativa amb la qual pretén fer més accessible a tothom un dels elements patrimonials més emblemàtics i valuosos de Menorca. La prestació del servei, que s’allargarà fins al darrer dia d’octubre, l’assumirà l’empresa Cordial Hoteles S.L. En total, està previst realitzar 105 visites en aquest període, si bé no es descarta la possibilitat de mantenir una sortida setmanal durant la temporada baixa.

La primera visita es farà el proper diumenge 22 de maig, a les 17 hores. El mateix horari es mantindrà una setmana després. Al juny s’ampliarà el règim de visites als dissabtes (10.30 i 11.30 hores) i, a partir del dia 15, també als dijous (16.30 i 17.30 hores). Aquesta mateixa programació es mantindrà fins al 15 de setembre, moment a partir del qual es programarà una visita setmanal els diumenges a les 11 hores.

El servei funcionarà a ple rendiment durant els mesos de juliol i agost, quan està previst que se sumin a les visites dels diumenges, dissabtes i dijous, les dels dimarts (10.30 i 11.30 hores). Així, durant els dos mesos més forts de la temporada turística s’arribaran a programar fins a set visites setmanals.

Les sortides, que tindran una capacitat màxima de 36 persones, es faran sempre des del moll de Calesfonts, si bé es preveu la possibilitat de fer alguns desplaçaments des de la Mola. Concretament, els dissabtes a les 12 hores, els dijous a les 18 hores i els dimarts de juliol i agost també a les 12 hores. El preu serà de 18 euros i s’haurà de reservar amb antelació; els joves amb una edat compresa entre els 4 i els 11 anys pagaran la meitat.
Millora del patrimoni

Com a novetat, aquest any la ruta guiada inclourà una visita al cementiri, netejat i condicionat recentment per obrir-lo al públic. Aquesta actuació forma part del full de ruta engegat pel Consell, i coordinat en el si del grup de feina del Llatzeret, amb la finalitat de facilitar l’accés de menorquins i visitants a aquest immoble de finals del segle XVIII. La idea amb què treballa la institució insular és la d’ampliar el programa de visites a mesura que s’habilitin i s’obrin nous espais.

La del cementiri no és, però, l’única actuació. A les obres ja realitzades al punt d’amarrament i a la cuina se sumaran en un futur immediat les de de les oficines i la capella, i a mig termini es preveu intervenir en els espais dedicats a ús formatiu, cafeteria i menjador. Amb aquesta finalitat es va acordar a començaments del mes d’abril la tramitació de la llicència d’activitats que servirà també per determinar, a partir de l’informe tècnic, les necessitats d’inversió.
Un edifici amb història

La construcció del Llatzeret, declarat Bé d’Interès Cultural, data de finals del segle XVIII. Concretament, fou el 1793 quan el comte de Floridablanca va ordenar construir aquest establiment sanitari per aïllar els infectats o sospitosos de malalties contagioses. Finalitzades les obres l’any 1807, el Llatzeret de Maó, el dissetè d’Europa, no va entrar en funcionament fins deu anys més tard.

S’hi van viure episodis tràgics com les fortes epidèmies de febre groga de 1821 i 1876 i la de tifus, també el 1821. L’any 1919 hi va arribar el darrer vaixell en quarantena i poc després va deixar d’emprar-se amb finalitats sanitàries. Amb el traspàs de la titularitat del Ministeri de Sanitat al Consell, que es va fer efectiva l’abril del 2015, la història del Llatzeret s’està reescrivint de nou.

Fuente: www.esdiari.com